Kodune elu kuna kõik on hetkel kodus niikuinii

Viimasel ajal on corona pärast kõik suht kodused olnud ja kõik üritused ja kokkusaamised on järjest ära jäänud. Nii et me oleme ka väga palju (või noh kogu aeg) kodus olnud viimasel nädalal. Micke on ka kodust töötanud, nii et mul on ajataju täitsa sassis ja ma vaevu tean, mis päev täna üldse on. Eelmisel nädalal jäi Micke haigeks, nii et ta on hoopis haiguslehel olnud nii et kodused oleme me kõik. Mis me siis teinud oleme?

Ma võtsin eelmisel teisipäeval Rasmusel mähkme ära ja oleme nüüd peaaegu nädal aega ilma mähkmeta olnud 100%. Me oleme nii all-in inimesed, et me võtsime selle ära kohe päeval ja öösel korraga. Kuidas siis läinud on? Raskelt 😆 Eelmisel nädalal Rasmusel ikka mitu korda oli nii, et kui oli liiga pissihäda, et siis ta ei osanud enda ja selle pissihädatundega nagu midagi ette võtta ja ta jalutas ringi, tammus jalalt jalale ja oli kurb. Ja see oli nii raske!! Kuna mina ju tean, et kui ta lihtsalt pissib, et siis läheb see “paha” tunne üle ja on jälle hea olla, aga ta ei saa ju sellest aru ja ta on veel liiga väike, et sellest seletusest aru saada. Nii et ma eelmine nädal olin mitu-mitu korda väga lähedal sellele, et mähe tagasi panna…

(sidenote: ma tean, et on olemas 100 erinevat moodi, kuidas last potitrennitada, aga ma järgisin ühte kindlat raamatut ja meetodit ja seal on ala kirjas, et kui võtta mähe ära, et siis see kohe täitsa ära võtta, mitte rutiinpotitada nagu paljud teised meetodit soovitavad. Ala, et laps on muidu väga segaduses, kui teda vahepeal pannakse potile ja oodatakse, et ta pissiks potti, aga et siis enamuse aja on ikkagi mähkmega. Laps on ju terve elu mähkmega olnud ja see on ju tema jaoks see kõige normaalsem. Et selle raamatu meetodi kohaselt lapsevanem siis otsustab, et on mähkmega finito (noh seletab ka lapsele, et mis toimub loomulikult) ja siis hoiab sellest kinni ja ei pane mähet tagasi. Ja siis laps läbib nö erinevad staadiumid, kus ta kõige pealt hakkab tähele panema, et ta üldse pissib ja aja möödudes märkab, et ta saab pissi kinni hoida ja siis lõpuks valida kuhu ta pissib, loodetavasti siis potti. Väike kiire selgitus siis, et miks me kohe täitsa ära võtsime, mitte ei alustanud niimoodi, et mõni tund siin ja seal.)

Aga siiani olen ma igatahes suutnud mitte mähet tagasi panna. Eks see ka aitab, et me oleme niikuinii kõik nii kodused hetkel ja eniveis kuskil eriti ei käi. Oleme õues natuke jalutamas ikka käinud ja pargis ja nii, aga siis ma olen oodanud, et Rasmus enne pissiks kodus ja siis alles lähme õue. Ühe korra ta pissis õues olles püksi, aga siis olime veel suht kodu lähedal ja käisime ja vahetasime riided kähku ära (päris kähku see loomulikult ei käinud, kuna noh mitu kihti jne haha). Aga jah. Me ei ole veel kaugeltki valmis potitreeninguga ja kõik läheb suht aeglaselt ja vaevaliselt, aga Rasmus on suht väike ka veel tegelikult… (also, ma tean, et vanasti potitati palju väiksemaid lapsi, aga tänapäeva keskmisega võrreldes on see varajane potitamine). Natuke umbkaudset statistikat sellest raamatust (kõik numbrid umbkaudsed, kuna ma ei viitsi raamatust kontrollima minna haha): 70ndatel oli keskmine vanus, mil lapsed potil käima hakkasid 1,5-2 aastat, nüüd tänapäeval on see vanus mingi 3,5-4 aastat. Ja kõik see on ju “tänu” supermähkmetele. Ülejäänud maailmas, kus inimestel ei ole võimalik iga nädal poest mähkmeid osta on lapsed tavaliselt nö kuivad juba mingi 1 aastaselt.

Also, ööd ilma mähkmeta ei ole tegelikult üldse eriti problemaatilised (loodan, et ma nüüd ära ei sõnu haha). Rasmus on jah pea iga öö voodisse pissinud, aga enamasti on see juhtunud kas suht paar tundi pärast magamaminekut või siis hommikupoole. Pidzaama- ja voodipesuvahetus on mul õhtul juba ette valmistatud, nii et see käib suht kiiresti ja valutult. Ma tean, et on ka lapsi, kes mitu korda öösel voodisse pissivad ja ärkavad jms, nii et üks kord ei tundu eriti palju ega väga häiriv/tüütu/raske.

Oleks siiski tore, kui asi natuke rohkem edenema hakkaks varsti, kuna kui Rasmus veel eriti potti ei tee midagi, vaid suht suvalt kuhu juhtub, siis on raske kuskil kauem ära käia. Või noh, muidugi saab käia ja vahetusriideid jms kaasa võtta. Ja ma näen tegelikult Rasmuse pealt suht kohe ära kui tal pissihäda on… Aga oleks ju loomulikult mugavam, kui ta saaks aru, et piss potti käib ja oleks nõus seal ka õigel ajal istuma. Aga see samas ongi kogu potitamise mõte, nii et hetkel mil ta sellest aru saab ongi potitamine nö suures joones valmis haha.

Okei, muud teksti ka (kuigi ma viimase nädala olen suht 100% ainult potitamisega tegelenud ja iga õhtu megaväss olnud haha). Aga enne kui potitamisega alustasin, õmblesin ma enda kleidi valmis! Tuli ilus! Väga lähedalt ei tohi õmblusi vaadata, aga muidu päris kena! 😌

Enne potitamisega alustamist jõudsime ka Rasmuse, Mari-Liisi ja Lillyga Tyrestas jalutamas käia. Ma unustasin vankri koju, kuna Micke oli eelmisel päeval autot muuks otstarbeks kasutanud ja vankri välja võtnud ning ma ei kontrollinud selle olemasolu enne kodust ära sõitmist haha. Aga õnneks oli Rasmus nõus natukene kõmpima, nii et saime hakkama ikkagi. Päris 5km ringi ei saanud küll teha, aga tore oli ikkagi!

Oleme ka Rasmuse toas natuke ümber teinud ja LÕPUKS ometi olen ma ta toaga suht rahul! Tellisime Ikeast selle suure riiuli, kuhu nüüd mahuvad kõik Rasmuse mänguasjad ja raamatud ning Micke ostis mõnusa telgikese, kus saab tsillida ja raamatuid lugeda 🙂

Ongi kõik! Jääge terveks! 😘

Categories:

elu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *